Konferens i riksdagen

Hur får Sverige sitt nästa enhörningsföretag grundat av en kvinna?

Det är temat för årets riksdagskonferens. Fortfarande går mindre än 1 % av riskkapitalet till företag grundade av kvinnor. Av de nystartade företagen förra året startades endast 33 % av kvinnor och när kvinnor startar företag är det i större utsträckning som enskilda näringsidkare än i aktiebolagsform.
Det finns mycket att göra för att förutsättningarna för kvinnors företagande ska förbättras. Och för att nästa Svenska enhörningsföretag ska grundas av en kvinna. Hur det ska möjliggöras är det vi bjuder in för att diskutera under denna konferens.

Hur får vi fler svenska internationella företag ledda av kvinnor? 

Få stora företag leds av kvinnor. År 2021 hade endast 12 % av svenska börsnoterade företag en kvinna som VD och det är ändå en ökning från året innan. Varför ser det ut så?
 Charlotte Gustavsson samtalar med två företagsledare som har olika bakgrund, olika karriär och som leder helt olika företag om vad behöver göras för att fler kvinnor ska kunna bli företagsledare. 


Josefin Landgård, entreprenör och medgrundare till KRY 
Sofia Götmar-Blomstedt
VD PwC 

Battle - Näringslivet vs. Politiken 

Premierar näringslivet män framför kvinnor eller är politiken inte anpassad för kvinnor som driver företag? Här får politikerna chansen att fråga, ifrågasätta och ge råd till näringslivet och näringslivet har möjlighet att berätta vad de tycker politiken borde förändra, stötta eller hålla sig borta ifrån för att skapa bättre förutsättningar för kvinnors företagande. 

Monica Haider, riksdagsledamot Socialdemokraterna 

Shoka Åhrman
sparekonom och strateg på SPP 
Josefin Malmqvist, riksdagsledamot Moderaterna 

Annika Gustavsson, Guldsmed, företagare och författare

Panelsamtal om kapitalet 

Här träffas politikerna och aktörerna som sitter på kapitalet. Vad krävs för att fler kvinnor ska få tillgång till kapitalet, vad behöver förändras? 

Sara Brandt, 
vice VD ALMI
Helena Lindahl,
riksdagsledamot Centerpartiet

Susanne Najafi, Serieentreprenör och grundare BackingMinds VC 
Lili André, riksdagsledamot Kristdemokraterna

Maria Bilkenroth, investment director, Private Equity SEB 
Seminarium: Teknik som drivkraft för jämställdhet eller ojämställdhet?